Monday, January 12, 2009

Bila Pensel Berjuang




Final examination comes again. Spectroscopic and crystallographic stuffs are on 14th January, stereo and aromatics on 16th, a well-blended topics of chemistry (photochemistry, polymers and ape bende ntah satu lagi) will be on 19th and finally the Clegg's brain-teaser symmetrical things and inorganic stuffs on 23rd January. Perfect schedule! Huhu. Hopefully this winter won't clog my brain to think well. Huh. Salahkan cuaca pulak!

And definitely, this year's results will be taken into account towards my degree classification. Arrgh!

Sape la tak mahu grad dengan first class honours kan?

Saja menulis, kerana aku dah mulai high-blood pressure menghafal segenap inci nota Photochemistry pemberian ikhlas si kacak Benniston untuk seluruh warga Bedson Stage 2 untuk semester ini. Thank you so much la Encik Benniston, notamu ini berjaya betul mengecutkan serebrumku. Huhu.

Persoalan hari ini, bila pensel berjuang, takkan la dapur tak berasap?

Isu besar tu, walaupun bukan masalah runcing.

Aduhai...di musim-musim study maut ni, alangkah indahnya kalau ada makcik jual nasi lemak telur dan kerang kat hujung Brighton Grove tu, Kedai Haji jadi kafe masakan panas yang aku boleh order tomyam atau kue teow goreng sampai ke tengah malam, ataupun Hutchinson tiba-tiba bertukar menjadi restoran yang paling koman pun ada kari ayam dan sambal tempoyak seperti Bob's Corner Seksyen 18 Shah Alam. Ataupun, tengah khusyuk-khusyuk study, tiba-tiba mak panggil makan dengan hasil air tangannya sudah lengkap terhidang di meja. Ikan bakar air asam, ikan keli goreng berlada, sambal belacan, disulami dessert kampung berupa cendol ataupun rambutan. Slurrpp..meleleh!

Lebih-lebih pulak aku ni. OK. Sila berhenti berharap. Ini bukan Shah Alam, jauh sekali 1798 Taman Bakti. Ini Brighton Grove, tempat di mana aku harus berdiri di atas kaki sendiri, berpijak di dunia realiti.



Kami satu rumah pening dah nak fikir menu nak masak apa. Lauk musim exam - ayam bakar macam-macam pesen, kari ayam segera Pakistan (vindaloo), mushroom omelette, sardin, sayur goreng - dah berkali-kali dah diulang sejak mula masuk study week lagi. Hari exam, confirm bakar piza je sebab nak cepat dan senang. Lama-lama naik muak la jugak. Malas-malas makan megi. Lepas tu mulut tak berhenti mengunyah junk food yang pelbagai.
Betul-betul tak sihat.

Itulah kehidupan. Manusia memang tak pernah bersyukur. Selama 2 tahun (2005-2007) menjadi sebahagian dari warga Kota Anggerik, mulut aku tak pernah berhenti membebel, kononnya bosan asyik rotate kedai makan yang sama. Sekarang, dah kena masak sendiri setiap hari, rasa nak pulak pergi rotate kedai makan yang bosan tu. Wahai diri, sila insaf.

Main pointnya, Allah Maha Pemurah, dan kena belajar jadi hamba yang bersyukur. Setiap desus nafas halus ini pun adalah dari kemurahan-Nya, apatah lagi yang lain-lain. Alangkah hina dan keji diriku ini, kerana sebanyak-banyak nikmat yang Allah kurniakan, berapa kerat sahaja yang disyukuri. Sebaliknya tambah lagi dengan selalu meletakkan urusan dunia melebihi urusan Allah, dan terus-terusan bermaksiat kepada-Nya.

Ya Allah...ampunkanlah segala dosa dan kesilapanku..


Mari bersyukur untuk hari ini. Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah.

3 comments:

  1. isk isk isk,this chapter make me more closely to Allah S.W.T..Ya Allah,forgive me,forgive my parents,my family,my teachers,my friends,and all muslim in every places

    ReplyDelete
  2. wah...excited betul lah kalo dgr pasal chemistry. especially aromatic stuff. dulu tak pan melukis, tapi masuk je lecture organic chem a/prof jonathan, die ajar melukis. cara2 melukis dgn baik. best gile time tuh

    all the best. salam from melbourne

    ReplyDelete
  3. kamu sgt comel lah in! i can actually imagined u while reading this. it's soooo you! :D

    p/s: kenapa tak bagitahu kamu ade blog? kenapa? -.-! *peluh besar*

    ReplyDelete