Wednesday, September 28, 2011

Lazy, But It's Not Time To Delay...

Packing is the most unwanted thing to do!

If and only if I can hire Doraemon and all of its magic tools to help me pack all my things up.

Oh come onnnnnnnnnnnn, cikgu kena bersemangat!!!!

Monday, September 26, 2011

?!!!

Serabut otak dan semak kepala!!!!

Sunday, September 25, 2011

Akibat Berenang-renang ke Hulu...

Ahad depan dah nak berangkat ke Perak dan satu apa pun saya belum buat!

Padan muka padan muka padan muka!!!

Untuk menyelamatkan nyawa sendiri dari tercungap di saat akhir, maka saya perlu senaraikan segera segala perkara yang perlu saya buat, sebelum hari Sabtu tiba!

Strikethrough means done!

1. Pergi JPJ, buat lesen memandu baru (lesen sedia ada tercicir entah ke mana)
2. Pergi JPN, tukar IC baru sebelum birthday ke 25 nanti kena denda
3. Pergi Bank Islam, buat akaun baru untuk gaji, hehehe
4. Pergi Tabung Haji, buka akaun, ambil borang pemotongan gaji bulanan - tak sempat
5. Pergi KWSP, isi borang caruman, ambil penyata yang ada nombor ahli
6. Pergi Celcom Centre, bayar tunggakan broadband, terminatekan - tak jadi
7. Pergi HUSM, menyerah diri kepada dentist, tampal gigi sebelum sakit seorang diri - tunda sebab takut
8. Pergi Perodua, servis kereta
9. Pergi Car Wash, cuci kereta dan check angin tayar semua sekali
10. Pergi print gambar passport
11. Photocopy semua dokumen penting - sijil-sijil, buku akaun or statement yang ada nombor akaun, penyata KWSP yang ada nombor ahli
12. Ambil baju dari tukang jahit - baju tak sempat siap, cis!
13. Beli tudung sehelai dua dan brooch (sempat lagi)
14. Beli barang keperluan macam alat tulis dan toiletries
15. Pilih baju kurung yang sesuai untuk dibawa bekerja
16. Packing segala-gala barang
17. Kemas bilik dan rumah sebelum berangkat
18. Google-satellite dan printkan peta-peta yang mustahak to and fro sekolah
19. Buat checklist barang keperluan
20. Buat nametag baru

Phewwww..pitam~

Wednesday, September 21, 2011

Bumi Mana, Tanah Yang Mana...


...daerah mana, sekolah mana, hutan mana, gunung mana dan budak mana yang akan jadi mangsaku?!

Hanya mengharap yang terbaik dari-Nya!

Tuesday, September 20, 2011

Ya Allah.....

Sakit.
Pedih.
Terluka.
Sedih.
Kecewa.

Ya Allah, kuatkan aku.
Aku lebih rela hilang cintanya dari hilang rahmat dan kasih sayang-Mu.
Ya Allah, kuatkan aku.
Pegang kejap hatiku ya Allah.
Jangan biar ia tersasar dari jalan-Mu.
Ya Allah, kuatkan aku.
Dan ubatilah luka di hatiku.

The Most Awaited Answer...

It's released, finally.

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. The answer is - Perak - for my first posting.

I wasn't 100% sure on my decision when I filled the application form last January.

Johor - my first and foremost choice - was totally rejected by mom.

And at that time, I felt really hopeless and clueless on where I should head to.

I put Perak just because of mom, totally for the sake of her happiness.

With a slight hope that mom's instinct might be the best, as it must come from Allah too.

And I asked Allah to give me the best, from His side, not from my side.

And now I know that Allah is giving me the answer.

Ya Allah Ya Rahman Ya Fattah Ya 'Aleem

You know what's the best for me, for my future, for my life as a whole.

Give me strength and patience and sincerity and passion to be a good educator.

Bless me and guide me ya Allah.

To open the eyes and mind of our young generation.

That Allah has to be in the first place, in every inches of their lives.

Sunday, September 18, 2011

A Friendship, Will Never Have An Ending!

Reunion at Laila Fasyah's wedding, Dewan Merak Kayangan, Balai Felda.

From left : Sue, Jannah, me, Yaya, Laila, Faz, Pija, Zila, Bobo

Just after the reception, all of us together with Tanggang ALG9 INTEC.

Everyone is actually hungry, but to retain a smile in camera is a must!

  
IPDA's classmates. Meeting everyone is a moment to cherish.

  
 Everyone is happy. Alhamdulillah. Asking for another reunion, then who want to get married next?

Thursday, September 15, 2011

Soto Ayam Anyone?

Uwaaaaa....sumpah dah lama benar tak masak! I mean masak sendiri start from scratch! Memang amat mengaku sejak balik Malaysia summer tahun lepas liat sungguh nak ke dapur berketang-ketung dengan periuk kuali. Setakat tolong-tolong mak tu adalah sikit-sikit, tapi masak the whole dish memang dah lama tak buat. Sungguh dahsyat dan agak-agak ada ke makcik yang nak buat menantu kalau sebegini gaya? memalukan diri sendiri.

Jadi alkisahnya tiba-tiba saja teringin nak makan soto ayam. Gara-gara makan soto dekat satu open house dan saya makan bertambah dua kali sebab sangat sedap, nak tambah untuk kali ketiga terasa amat malu, maka alternatifnya tak lain tak bukan memang kena buat sendiri! Bukan senang nak datang mood rajin masak soto ni, nak buatnya senang tapi leceh sebab banyak perkara yang kena sediakan.


Jadi mahu simpan resepinya, next time buat boleh guna resepi sama. Lain kali mahu cuba soto tulang, mesti lagi kawww.

Soto Separa Jowo

Nasi Impit

1 cawan beras siap dibasuh untuk 1 plastik saiz sederhana - kot-kot nak cuba buat nasi impit manually
Senang-senang rebus je ketupat nasi Adabi lebih kurang 1 jam setengah hingga 2 jam

Ayam Carik

3 keping dada ayam bertulang
2-3 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia - diketuk

Rebuskan hingga mendidih dan ayam cukup masak. Toskan ayam, carik-carikkan isinya. Tulang ayam tu, baling balik dalam periuk.

Kuah

4-5 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia - hiris nipis
2 keping hirisan nipis lengkuas
1 batang serai - dititik
1 bunjut rempah sup
Kulit kayu manis
Bunga lawang

Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga agak garing. Masukkan yang lain-lain dan tumis dengan brutalnya hingga naik bau. Masukkan secawan air dan biarkan mendidih. Tuang kesemuanya ke dalam periuk yang mengandungi air rebusan ayam tadi, masukkan garam secukup rasa dan didihkan sekali lagi.

Begedil

4 biji ubi kentang
3 ulas bawang merah - dimayang halus
2 tangkai daun sup - dicincang halus
1 sudu lada sulah - ditumbuk bersama sedikit garam
Sedikit tepung jagung
1 biji telur - dipukul

Rebus ubi kentang hingga empuk. Tumbuk sedikit supaya lumat dan senang digaul. Gaulkan dengan bawang merah, daun sup dan lada sulah yang telah ditumbuk. Campurkan sedikit tepung jagung. Bentukkan menjadi bulat atau leper atau pentagon atau apa sahaja. Panaskan minyak, salutkan begedil dengan telur dan goreng hingga kuning keemasan. Toskan.

Sambal kicap

Cili api secukupnya - saya gila pedas, maka saya bubuh RM2 cili api
Kicap masin/manis
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu makan bawang goreng

Kisar halus kesemuanya. Didihkan seketika di atas api.

Bahan sampingan

Suhun/laksa cina - digoreng
Kacang tanah - digoreng - tapi saya tak letak
Daun bawang - dihiris halus
Bawang merah - digoreng garing
Taugeh - pun saya tak letak, lupa

Bon Apetite!

Wednesday, September 14, 2011

Chinese Muslim Food At Mohd Chan

Hendak dikata pertama kali mencuba makanan Cina, tidak juga. Tapi mungkin ini yang pertama kali makan secara betul-betul ie lunch. Umi dan Pod yang membawaku dan Yeng ke Mohd Chan - Chinese Muslim Restaurant di Seksyen 15 Shah Alam. Walaupun sewaktu kami sampai lunch hour dah hampir ke penghujungnya, tapi pengunjung masih lagi ramai menyantap hidangan masing-masing dengan penuh selera. Wah, there must be something scrumptious here, I guess.
 

Interiornya simple yet convenience. Ade air-cond. Cuma mungkin kalau datang di saat peak hour akan rasa rimas sebab manusia ramai sangat. Serving time not bad, taklah berjanggut sangat menunggu hidangan tiba.

On that day kami makan...


Thai Chicken. Crispy fried chicken with onion and Thai sauce yang rasanya masam-manis gitu. Sedapppp! Yang ni kami ratah-ratah macam tu je sebab dia sampai dulu dari nasi. Haha.


Yam Basket Kong Boh Seafood. Yang ni paling unik dan tak pernah jumpa kat mana-mana lagi setakat ni. Ke saya yang jakun eh? Apapun ini memang sangat sedap. Keladi tu dibuat bakul atau macam lubang atau macam mangkuk pun ya jugak, isinya lemak-lemak gitu, luarnya rangup, cukup rasa, memang sedap. Di dalam basket tu ada seafood - sotong dan udang yang dimasak dengan cili kering dan sejenis sos dan ditabur gajus di atasnya. Dihidangkan dengan suhun goreng. Kalau sesiapa yang sukakan kelainan, yam basket ni memang worth trying. Excited pulak berebut nak robohkan basket tu, hehe. Dan akan sangat kenyang bila habiskan isi keladi tu!


Siakap stim asam.Yang ni pun marvellous! Abaikan muka ikan yang buruk tu, janji isi dia best! Kuah stim tu ada rasa masam sikit. Ada kelainan dari siakap stim yang biasa-biasa tu. Sedap, silalah cuba!


Stir-fry Mixed Vege. Dulu mungkin daku memandang enteng saja sayur-sayur ini. Tapi sekarang tidak lagi! Syok pulak makan sayur dengan nasi panas. Rasa amatlah rugi sebab tak makan sayur dari kecil. Tak mati pun rupanya makan sayur ni haa. Ada anak-anak esok, siaplah saya kerjakan bagi makan sayur sampai hijau!


Butter Prawn. Yang ini tak usah cakaplah. Memang sentiasa sedap. Rasa macam nak telan semua je dia punya rambu-ramba tu, nasiblah dah kenyang sangat!

Overall, bagi 4.5 out of 5 for the food, service, price, restaurant and everything. Kalau sesiapa sukakan makanan sihat lagi berkhasiat, elok benarlah mencuba hidangan Cina ni. Memang rasa sangat sihat (except for butter prawn la, hehssss). Oh ya, as appetizer kami cuba satu set dim sum ayam. Pun sedap. Ada pau jugak dekat kedai ni tapi dah kenyang sangat nak sumbat lagi.

Mohd Chan Restaurant ni ada banyak cawangan rupanya, tapi kesemuanya di Selangor/Lembah Klang. Harapnya Encik Mohd Chan akan tergerak hati nak buka cawangan di Kelantan, dijamin laris sepanjang masa! Boleh refer website dia for info or untuk skodeng menu-menu lazat.


Thanks so much Umi & Pod for lunch treat. Moga Allah lapangkan dan murahkan rezeki Umi & Pod.

 

Dua budak kampung yang kelaparan~

Ils sont juste mariés!

 Nik Dewi (ex-Naim-mate) & Fashah
 
 Isz (ex-Naim-mate) & Qimi

 Rose (Classmate KPLI-PPC) & Amali

Wanie (ex-Naim-mate) & Bad

Kak Syah (senior Naim & INTEC) & Faiz

 Fasyah (Classmate INTEC & KPLI-PPC) & Riza

Infinite happiness for all. May all of you have a blessed marriage, and live happily ever after.

Thursday, September 8, 2011

Tiada Duka....

video

Copyright reserved.

Monday, September 5, 2011

Bila Akan Berakhir?

Penantian itu satu penyeksaan

Tolonglah beritahu
Kalau lambat katakan lambat
Tidaklah daku terkulat-kulat

Cuti belajar tak sama dengan cuti menganggur

Naik rimas dengan soalan
Bila nak kerja?
Bila mula kerja?
Laa...ambil cikgu pun tak dapat kerja?
Grad overseas pun menganggur??

Diiringi senyum sinis yang menyentap jiwa

Aduhai..siapalah saya untuk menentukan semuanya
Ketentuan dan keizinannya, sudah tentu datang dari Allah jua

Doa yang baik-baik saja tidak bolehkah?

Bosan dan muak dengan 1001 dalih dan alasan orang atasan

Bawak-bawaklah bersabar, posting lepas raya

Bulan 1 2012 pun lepas raya encik.........