Sunday, February 9, 2014

Keburuan Waktu

Assalamualaikum =)

Moga Allah limpahkan rahmat kepada sesiapa sahaja yang sudi singgah membaca.

Akhir-akhir ini saya amat keburuan waktu! Nampaknya 2014 lebih sibuk dari yang disangka. Setiap hari terkejar-kejar, memintas lambakan kerja yang tidak pernah berkurangan. Tetapi, inilah namanya tanggungjawab. Sedikit atau banyak, perlu dilunaskan sebaik mungkin. Dahulu sendiri yang beriya menangis guling-guling nak jadi cikgu, maka rasanya sekarang, cakap banyak itu tidak perlu. Less talk, more work!

Banyak merungut hanya akan membuatkan saya lebih semput. Banyak 'berbunyi' hanya akan mengurangkan work efficiency. Jadi, selagi termampu, saya cuba bahagikan masa dan buat apa yang terdaya. Kena sentiasa ingatkan diri yang ini semua adalah amanah, dan Allah sentiasa memerhatikan kerja buat saya. Moga setiap detik dihitung sebagai ibadah di sisi-Nya.

Buat masa sekarang perlahan-lahan latih diri untuk selesaikan kerja sekolah di sekolah sahaja tanpa mengusung itu dan ini balik ke rumah. Balik lewat sedikit tak mengapa, asalkan balik boleh masak dengan senang hati atau berbaring penuh kemalasan di depan TV atau habiskan membaca buku-buku yang dibeli. Tak kuasa nak fikir kerja 24 jam hingga tiada masa untuk diri sendiri, mohon elakkan diri dari menjadi tua sebelum usia.

Dan alhamdulillah hujung minggu ini dapat merasa sedikit nikmat kebebasan. Free weekend! Yeayyy terasa sangat hendak melompat kesukaan. Segala kerja rumah - mengemas seluruh rumah, cuci toilet, laundry, iron baju, kemas dapur, cuci longkang luar rumah, sapu garaj, cuci kereta - semuanya saya selesaikan menjelang tengahari hari Sabtu. Berakit-rakit ke hulu, berehat-rehat kemudian, kata peribahasa. Nikmatnya dapat merapikan rumah tanpa gangguan!

Jadi saya punya banyak masa untuk menelefon dan mendengar mak bercerita, membaca buku, layan filem P. Ramlee di tengah hari Sabtu, masak-memasak, tidur sepuas hati (opppssss!) dan tidak lupa, mengadap wedding checklist dan buat online survey for few items. Alhamdulillah. Restful yet fruitful. Syukur pada Allah yang telah mengembalikan kesihatan untuk dia, dan moga Allah kembalikan segera kesihatan mak yang sedang demam dan batuk.

Moga ada lebih banyak waktu untuk menulis selepas ini. Banyak yang hendak dikongsi, tetapi, keburuan waktu!

May Allah bless us all =)

No comments:

Post a Comment