Monday, June 28, 2010

Kuih Lapis vs Apam Balik

Akhirnya hasrat untuk belajar buat kuih lapis tertunai juga!

Bergurukan Kak Nasriah yang memang hebat dalam arena membuat kuih tradisional dengan cara yang moden dan cepat, maka memang berbaloi-baloilah menuntut ilmu dengan beliau.

Ye puan-puan, di zaman teknologi canggih ini, dengan nak kerjanya, nak pergi kursusnya, nak layan suami dan anak-anaknya, maka kenalah kreatif macam Kak Nas untuk meringkaskan cara membuat kuih tradisional seumpama ini tanpa mengubah keaslian rasanya. Kalau nak ikut metodologi membuat kuih warisan Opah atau Tok Wan yang banyak peringkat, pantang-larang dan cerewetnya, haruslah saya tak akan ada masa nak buat dan alamatnya memang saya akan beli kat kedai je!

Selain kuih lapis, Kak Nas dengan murah hatinya mengajar kami membuat apam balik jugak!
Sungguhlah saya kesukaan yang teramat!

Thanks so much Kak Nas, for the recipes and demo! Hanya Allah mampu membalas.

Mengukus kuih lapis. Tak sampai setengah jam dah masak!

Kuih lapis! Belum sejuk pun saya dah bising nak potong, maka ia masih lembik

Apam balik sedang dibakar. Jangan leka nanti jadi apam balik Ghana!

Apam balik

No comments:

Post a Comment