Pertama kali masak dulu padankan dengan daging masak hitam, tapi kali ni dengan ayam masak merah. Itupun membuat kerahan buruh paksa dari semua orang - termasuklah tetamu yang dibuli teruk - Yaya dan Beebo yang tolong masak ayam masak merah dan sediakan acar timun - kalau tak memang midnight dinner la nak tunggu aku terhegeh-hegeh buat satu-satu. Sambal belacan jangan tinggal ye. Thanks korang semua atas kesanggupan menjadi buruh paksa percuma!
Nasi Spring Summer, Ayam Masak Merah Permatang Badak Seberang Baruh, Acar Kuantan-Sheffield, Sambal Belacan Hijau
Resepi Nasi Spring-Summer
Untuk menumis
Resepi Nasi Spring-Summer
Untuk menumis
2-4 biji bawang merah - bergantung pada saiz - mayang halus
2-3 ulas bawang putih - mayang halus
2 cm halia - hiris halus
Kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga
4 cawan beras basmathi
7 cawan air
1/4 tin susu cair
1 kiub ayam
1 biji tomato bersaiz besar - potong halus
1 batang serai - ketuk
2 sudu besar kismis
2 helai daun pandan
3 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar mentega
Garam
Pewarna merah dan hijau
Bersihkan beras, toskan dan ketepikan.
Panaskan rice cooker di atas api, masukkan minyak sapi dan mentega.
Tumis bahan-bahan tumisan hingga naik bau semerbak dan bawang bertukar keemasan.
Masukkan kiub ayam, tomato, serai dan daun pandan.
Kacau seketika hingga bertambah semerbak.
Masukkan air, susu cair dan garam secukup rasa.
Biarkan mendidih.
Apabila mendidih, sebelum dimasukkan beras, masukkan kismis.
Masak nasi seperti biasa.
Kaup balikkan agar sekata rasanya.
Apabila nasi hampir kering (tapi lampu 'cook' dekat rice cooker masih menyala), titikkan pewarna merah dan hijau di tempat yang berlainan di atas nasi.
Biarkan kering hingga lampu 'cook' padam.
Bila telah kering, gaulkan nasi dengan berhati-hati, biar warnanya berselerak.
2-3 ulas bawang putih - mayang halus
2 cm halia - hiris halus
Kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga
4 cawan beras basmathi
7 cawan air
1/4 tin susu cair
1 kiub ayam
1 biji tomato bersaiz besar - potong halus
1 batang serai - ketuk
2 sudu besar kismis
2 helai daun pandan
3 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar mentega
Garam
Pewarna merah dan hijau
Bersihkan beras, toskan dan ketepikan.
Panaskan rice cooker di atas api, masukkan minyak sapi dan mentega.
Tumis bahan-bahan tumisan hingga naik bau semerbak dan bawang bertukar keemasan.
Masukkan kiub ayam, tomato, serai dan daun pandan.
Kacau seketika hingga bertambah semerbak.
Masukkan air, susu cair dan garam secukup rasa.
Biarkan mendidih.
Apabila mendidih, sebelum dimasukkan beras, masukkan kismis.
Masak nasi seperti biasa.
Kaup balikkan agar sekata rasanya.
Apabila nasi hampir kering (tapi lampu 'cook' dekat rice cooker masih menyala), titikkan pewarna merah dan hijau di tempat yang berlainan di atas nasi.
Biarkan kering hingga lampu 'cook' padam.
Bila telah kering, gaulkan nasi dengan berhati-hati, biar warnanya berselerak.
Alang-alang birthday Yaya dah dekat dan meraikan kejutan kehadiran Beebo ke Newcastle juga, aku cuba lagi bake oreo cheesecake. Kali ni walaupun tanpa monitor dari 'mahaguru', tapi pertolongan datang dari kiri dan kanan. Alhamdulillah. Tulisan atas kek tu, adalah percubaan pertama bermain dengan writing icing. Macam cacat sikit, tapi takpelah, asalkan Yaya terharu, haha.
No comments:
Post a Comment